VI VILL LÄRA DITT BARN ATT

GÅ I TRAPPOR.

Mellan bottenvåningen och ovanvåningen på Klurifax går en stor halvsvängd ektrappa. Den är stor och generös och har lätt rundade kanter på sin trappsteg och ett orignal trappräcke från 30-talet i form av en stor ekerundstav, som är i lagom barnhöjd för att hålla sig i.
Här har massor av barn under årens lopp lärt sig den finurliga konsten att gå i trappor.

 

Fundera en stund över hur mycket vi egentligen behöver kunna för att säkert och hänsynsfullt kunna gå i trappor. Vi vuxna har mycket tyst, icke verbal kunskap om detta som vi oftast inte tänker på. Det behövs balans, avstånds-, höjd- och lägesbedömning, koordination, motoriska färdigheter och social kompetens för att samsas med andra. Den kunskapen har vi fått genom att vi har gått i trappor, stora trappor , små trappor, branta trappor, spiraltrappor och vi har kanske t.o.m åkt ner på trappräckena fast man inte får det. Vi kan minnas hur det är att gå i trappor i lång lusseskjorta eller i höga klackar. Då och då har vi halkat, snubblat eller fått en knuff i sidan. Allt detta har vi samlat till erfarenheter som har blivit till kompetenser.

Barnen på Klurifax övar sig dagligen i att gå i trappor och lär sig samtidigt att bedöma risker. När de sedan som sexåringar, i någon stor skola med stora trappor hör ett gäng sjätteklassare komma rusande bakom sig, tar de lugnt ett steg åt sidan och håller sig i räcket. De tar ett steg åt sidan istället för att hävda sin rätt att gå först, för de kan bedöma vilken risk detta skulle innebära. För att kunna bedöma risker måste man ha erfarenheter och kunskap inom området.

I svenska förskolor finns det nästan aldrig trappor, för det anses vara en för stor risk att barnen ska skada sig. På kort sikt kan man lätt skydda barnen genom att aldrig låta dem använda trappor, men på lång sikt är den bästa strategin för att inte trilla i trappor - just att lära sig gå i dem. På Klurifax anser vi därför att det är härligt att vi, i vår miljö på förskolan, kan bjuda barnen en sån här barnvänlig trappa att öva sig på.